Elustiilinõuanded, Huvitavat ja kasulikku

Loodussõbralik ja mõistlik puuginakkusennetus

Puuginakkuste juhud sagenevad. Paljud puukide kartjad väldivad looduses liikumist, raiuvad majade ümbrusest ja asulate lähedusest puud maha ning muudavad kogu koduümbruse ökoloogilises mõttes kõrbeks, kus on heal juhul mõned õitsvad põõsad ja lilled, kuid kümnetel ruutmeetritel, kus võiks olla samuti elurikkus, kiratseb vaid paar kõrreliste liiki, mis on nullilähedaseks pügatud (nn kultuurmuru).

Välismaal on mitmetes riikides olukord veelgi hullem metsaaluste mürgitamise, keemilise puugitõrje ja metsloomade puugitõrje-söödatornideni, kuhu sööma tulevate metsloomade karvkatet töödeldakse mürkainetega. (Vikipeedia)

Me oleme seda teemat uurinud ja nendime, et puugihirmus puude maharaiujad on valel teel, sest puugid ei kukuta ennast puu otsast alla, vaid ronivad inimese jalgu mööda üles. Muru olematuks niitjad on valel teel, sest tihedalt hooldatud muru ei paku toitu sipelgatele, mesilastele ja herilastele, kes puuke hävitavad ning liblikatele ja muudele putukatele, kes oleksid toiduks lindudele, kes puukidest toituvad. Suuremahulise metsaraie taga olijad on valel teel, sest kui metsade raadamise ja lageraie tõttu kaovad puukidele tavapäraselt toiduks olevad hiired, rotid, nirgid, nugised, tuhkrud, oravad, metssead, metskitsed, jänesed, rebased, põdrad, hundid, tedred, metsised, nurmkanad, püüd, rukkiräägud jt, on puugid ellujäämiseks lihtsalt sunnitud hakkama inimverest toituma.

Lisame posteri, kus on kokku võetud nii eelnev info, kui ka soovitusi nii enne metsa minekut, pärast metsast tulekut, kui puugihammustuse järgsel perioodil. Kui neid järgida, ei ole midagi karta ja puukidega saab probleemivabalt külg-külje kõrval eksisteerida.

Kui posterit ei ole näha, soovitame vahetada brauserit, kopeerides artikli aadressi ja asetades selle uue brauseri aadressiribale. Meil endal näitab pilte Internet Explorer.

Poster "Puuginakkuste ennetamine".

Kuid puukidesse võib suhtuda ka hoopis teisiti – et nad on mitte ohtlik nuhtlus, vaid Maaema õnnistus. Ja puugihammustus võib olla tõeline kingitus, mis paneb rohkem endasse vaatama. Kui niimoodi suhtuda, võib niidul tantsida lehviva seeliku või lühikeste pükstega ja paljajalu. Loe Juugakoja hingamisterapeudi Reet Karro pool-ilukirjanduslikku puugikogemuse lugu siit.