Raamatututvustused ja raamatutest ajendatud mõtted

Stanley Rosenberg “Uitnärvi ravijõu rakendamine.


Uitnärvi ravijõu rakendamine“.

Maarireet: Autor Stanley Rosenbergi eri distsipliinidest omandatud tarkuste, muljetavaldava sünteesi- ja üldistusvõime ning pikaajaliste kehatöö kogemuste baasil kirjutatud raamat.

On selgunud, et väga paljudel haigustel, häiretel, psühholoogilistel ja sotsiaalprobleemidel on üks põhjus: uitnärv ehk vagaalnärv ehk vagus ei tööta korralikult. Selle tulemusel ei suuda inimene olla oma loomulikus seisundis – õnnelik, armastav ja usaldav – vaid on pinges, mures, üleskrutitud või kannatab mingite häirete all (nagu depressioon, ärevus, ärritunud soole sündroom, sagedased õnnetused, alkoholism vms).

Katkend raamatust:

“Paljud inimesed maadlevad terviseprobleemidega. Sageli meenutavad nende lood Kreeka mütoloogiast tuntud võitlust maailma tugevaima mehe Heraklese ja merekoletise hüdra vahel. /…/ Hüdra oli ohtlik vastane, isegi tema hingeõhk oli mürgine. Iga pea asemele, mille Herakles maha raius, kasvatas hüdra, kes paistis surematuna, kaks uut. /…/ Heraklese õnneks oli hüdral üks nõrk koht – üks tema peadest oli surelik. Kui Herakles leidis hüdra sureliku pea ja selle maha raius, siis sai hüdra lõpuks surma.


    Mütoloogiline hüdra on metafoor selle kohta, kui frustreeriv on, kui pärast ühe sümptomi väljaravimist ilmub selle asemele üks või mitu uut. Nagu hüdra mitu pead, kimbutavad paljusid meist tervisehädad ja sümptomite ükshaaval ravimite või operatsiooni abil ära ajamine võib tuua küll ajutise kergenduse, kuid ei pruugi välja juurida nende sümptomite põhjust.


    Mõnikord on nii, et võtame rohtu ühe terviseprobleemi jaoks, teist teise jaoks ja kolmandat esimese kahe kõrvalmõjude tõttu. Võimalik, et peame võtma mitut eri rohtu iga päev. Kuid sageli aitavad rohud ainult ajutiselt, kui üldse, ja mõnikord peame neid võtma elu lõpuni.


     Meie ühiskonnas loodetakse peamiselt kahele tavameditsiini meetodile: biokeemilisele (ravimitele) ja kirurgilisele. Need on võimsad tööriistad, mis on väga väärtuslikud ja aidanud paljusid inimesi, sealhulgas mind ennast. Kirurgia võib elusid päästa. Kuid isegi kõige paremast operatsioonist jääb alles armkude, mis võib vähendada liikuvust, takistades lihaste ja sidekoe kihtide vaba libisemist üle kõrvalasuvate kihtide. /…/


     Nagu võitluses hüdraga, on meie sümptomite allasurumise tulemus sageli see, et esile kerkivad aina uued sümptomid. Selleks aga, et püsivalt paremat tervist saavutada, on võimalik kasutada siiani suuresti puutumata potentsiaali, mida pakub närvisüsteemi talitluse mõistmine ja keeruliste tervisehäirete käsitlemine uuel viisil. /…/


Selle asemel, et käsitleda üksikuid sümptomeid kui eraldi probleeme ja igaühe tarvis tablette võtta, oleks parem leida ühine lõim, mis neid kõiki seob. Võimalik, et leiame ühe lihtsa ja tõhusa ravimeetodi, mis leevendab või juurib välja need paljud ja väliselt sõltumatud probleemid – võimalik, et meil õnnestub üles leida hüdra surelik pea.


     See ühine lõim võib olla üsna lihtne: kõiki selles nimekirjas loetletud probleeme

[ehk lihaspinget, migreeni, seljavalu, liighigistamist, artriiti, närvilisust, ärrituvust, masendust, energiapuudust, kurvameelsust, ärevust, unehäireid, astmat, kõrget vererõhku, südame arütmiat, seedehäireid, maohaavu, ülesöömist, allergiaid, sagedast külmetumist, sagedasi vigastusi, alkoholismi, ravimisõltuvust, autismi, Aspergeri sündroomi, hüperaktiivsust, seksuaalset külmust, usaldamatust, mäluhäireid, keskendumisraskusi, otsustamisraskusi, aknet, PMSi jne] põhjustab vähemalt osaliselt uitnärvi dorsaalse haru talitlus või seljaaju sümpaatilise närvisüsteemi aktiivsus ning nende kõigi puhul aitab see, kui taastada uitnärvi ventraalse haru ja teiste sotsiaalse kaasatuse jaoks valike närvide normaalne talitlus.


    Tänapäeva meditsiinis jäetakse peaaegu alati tähelepanuta idee, et nende terviseprobleemide korral on oma roll kraniaalnärvidel. Enamik inimesi ei tea suurt midagi ajutüvest, kust need närvid alguse saavad, ja kraniaalnärvidest endist.


    Ma usun ja olen korduvalt tõestanud, et kui saame viis sotsiaalset kaasatust toetavat närvi korralikult tööle, siis saame suure tõenäosusega leevendada või välja juurida paljud selle nimekirja sümptomid. Selle usu aluseks on minu enda mitme aastakümne pikkune kliiniline kogemus ja sadade teiste terapeutide kogemus, keda ma olen Stanley Rosenbergi Instituudis koolitanud.”

/Stanley Rosenberg „Uitnärvi ravijõu rakendamine. Eneseabiharjutused depressiooni, trauma, ärevuse ja autismi raviks“/

Kirjastuse enda tutvustus: “Elutähtis uitnärv annab võime nii sügavalt lõdvestuda kui ohu korral kohe reageerida. Selle häiritud olek võib põhjustada paljusid haigusi ja selle tasakaalu viimine ravida neist enamikku.

See raamat õpetab lihtsate harjutuste abil reguleerima oma uitnärvi, et jõuda sügava lõõgastuseni, magada paremini ning taastuda vigastustest ja traumadest. See harutab lahti krooniliste haiguste saladused ning selgitab, kuidas ja miks need tekivad. Kui kehas taastub turvaline seisund, häälestab see end ise tervenemise ja taastumise teele.

Maarireet: Mõelda vaid, kui suur kergendus oleks see kogu ühiskonnale, kui kõik inimesed õpiksid reguleerima oma uitnärvi! Inimesed ei kulutaks enam perearstide, eriarstide, psühholoogide ja psühhoterapeutide uksi ja saaksid elada rahuldust pakkuvamat elu.

Maarireet (Reet Karro) 2020