Koolitusmuljed ja koolitustest ajendatud mõtted

Intervjuu hingamisterapeut Reet Karroga pärast BBTRSi juhendaja koolituse 3. moodulit aprillis 2018

Mis on Biodünaamiline Hingamine ja Trauma Vabastamine ja kui kaua Sa juba sellega tegeled?

Biodünaamiline Hingamine ja Trauma Vabastamine (BBTRS®) on kehale orienteeritud tervendamine. See põhineb spetsiaalsete hingamismustrite kombineerimisel terapeutilise teadliku liikumise, eriomaste puudutus- ja kehatöö tehnikate ning harjutustega. Süsteem baseerub kehasse ja mõttemustritesse kinni jäänud pingekollete tuvastamisel, keha kaitsekihtide avamisel ning kehast ja meelest mentaalse, füüsilise ja emotsionaalse pinge vabastamisel. Eesmärk on seisund, kus energia voolab vabalt läbi su olemuse.

BBTRS-i õpetab Keha Teadlikkuse Instituut, mille keskus tegutseb Poolas Integral Body Institute’i nime all Poola Haridusministeeriumi kinnitatud õppekavadega ja selle filiaal omakorda USAs, kus sel on American Association of Drugless Practitioners (AADP) American Association of Drugless Practitioners (AADP) tunnustus. Sama instituut on õpetanud Eestis juba mitu aastat MER-massaaži ja kraniosakraalset teraapiat. BBTRSi juhendaja koolitusest huvitatute leidmiseks tehti Eesti kõigepealt kaks sissejuhatavat koolitust, juunis ja novembris 2016. Alates maist 2017 käib juba terapeudiõpe 7-päevaste koolitusmoodulitega 2-3 korda aastas, mille vahel teevad õpilased dokumenteeritud praktikaseansse, loevad kirjandust ja vaatavad kohustuslikke veebinare.

Mina olen Eestis selle meetodi juures algusest peale – 2016. aasta maist, kui tegin endale kingituse 50. sünnipäevaks – esimese biodünaamilise hingamise kursuse. Sellest ajast olen selle meetodi suur entusiast, sest see on sügav ja tõhus. Keha kaudu lähenemine aitab paljusid.

Mitmes kursus see Sulle juba oli ja palju on veel jäänud lõpetamiseni?

Kokku viies biodünaamilise hingamise koolitus, kuid kolmas sertifitseeritud juhendaja koolitus. Kaks sissejuhatavat kursust olid kolmepäevased. Juhendaja koolitused aga 7-päevased. Jäänud on veel üks 7-päevane moodul. Enne seda on vaja päris palju ära teha – osta ja vaadata kuus arvestuslikku veebinari ja teha nende kohta veebipõhine test, lugeda terve nimekiri kohustuslikku kirjandust, millest on kahjuks eesti keelde tõlgitud vaid kaks raamatut ja lisaks on üks raamat veel Eestis raamatukogude vahelises laenutuses saadaval. Ülejäänud tuleb osta internetist. Ja teha veel mitukümmend praktikaseanssi ja kirjutada mõnede kohta neist aruanded. Viimane moodul toimub seekord Viljandimaal, metsatalus, kus saame olla muudest eksitajatest kõrval, hommikust õhtuni omas mullis ja koolituskeskkonnas. Loodan lõpetada ja saada terapeudidiplomi augusti alguses.

Terapeudidiplomi? Aga Sa oled ju juba hingamisterapeut?

Jaa. Olen lõpetanud Algallika Protsessi ja Hingamistöö terapeudi 4-aastase väljaõppe ja mul on selle diplom. APH on olnud kogu aeg minu baas, millele toetun igas keerulisemas teraapiaolukorras. Samas keskendub see meetod vaimsusele, spirituaalsusele, baasuskumustele, arhetüüpsetele mõtetele, heal juhul ka spirituaalsusele. Kehast räägitakse kui hinge kodust ja tervendatakse sünni mõju kehale, baasmõtetele ja tunnetele. Mida selle kehaga konkreetselt peale hakata, kui inimene ei hinga seansil sügavalt või end lahti ühendab, kuhu vajutada, mida liigutada, kuidas juba enne seanssi teha vastava piirkonna energiat liikuma panevaid harjutusi, kuidas hingajat juhendada igasettetulevas olukorras, kuidas hoida omaenda energia liikumises ja keha heas vormis, missugune muusika, aroom, viiruk, muusikainstrument sobib seansi eri etappidele – seda olen õppinud just BBTRS-is.

Kes Sa siis praegu oled, õpilane või terapeut?

Algallika meetodi terapeut ja BBTRSi edasijõudnud praktik (Advanced Practitioner). Välismaal nimetatakse selle staatusega inimesi Practitioner in Practice (alles õppiv ja praktikat vajav terapeut, kes juba siiski kliente vastu võtab, keerulisemate juhtumite korral juhendajatega konsulteerides).

Mis viimase kursuse juures eriline oli?

Meie juhendaja Nisarga muutub iga korraga õrnemaks ja peentunnetusele rõhuvamaks. Esimestest sissejuhatavatest koolitusest jäi mulle mulje, et see on meetod, kus hingaja peab lisaks hingamisele kogu aeg ka keha liigutama ja selle kindlustamine ongi terapeudi ülesanne. Et kui klient ise ennast ei liiguta, peab terapeut teda liigutama. Nüüd me veetsime iga seansi toetamise juures aga osa aega vaatluses ja andsime hingajale päris palju ruumi, samas aidates tal tunda ennast toetatuna. Kursuse jooksul muutusime ise iga päevaga puhtamaks, kirgastunumaks, peentunnetust valdavamaks ja voolavamaks. Oleme muutunud nendega, kellega kauem koos õppinud, väga lähedaseks, tunneme end kui vennad ja õed ning ei häbene näidata ennast sellisena, kui tegelikult oleme. Samal ajal oli meil ka lõbus, mängisime ennastunustavalt kasse, koeri ja beebisid, tantsisime ekstaatiliselt ja nautisime nii mõndagi üsna pöörast muusikapala (üks näiteks see).

Kuidas Sa end ise kursuse eel, ajal ja järel tundnud oled?

Kursuse eel oli mul väga palju tööd – mitu üritust nädalas, rohked individuaalseansid ja lisaks eelmise aasta FIE raamatupidamise kordategemine, et esitada tuludeklaratsioon 2017. aasta kohta, kui mu teraapia- ja koolitustegevus oli veel pool aastat FIE all. Kui üritustest ja teraapiatest saan ka ise iga kord rõõmu ja loomingulist rahuldust, siis raamatupidamise ülekontrollimine on minu jaoks üpris pingutav, lohutasin end nii mõünegi jäätise ja šokolaadiga ja jõudsin kursusele halvemas vormis ja raskemana, kui oleksin soovinud. Seetõttu tegin esimestel päevadel läbi kiire paastu ja puhastumise, et umbes poole pealt hakata end juba normaalsemat tundma. Bioenergeetika harjutused, tants ja dünaamilised meditatsioonid, mida me teeme, mõjuvad väga hästi, nädala lõpuks olin juba mitu kilo kergem, energilisem ja jõudsin end liigutada. Samas muutusin järjest tundlikumaks ja õrnemaks. Tegin läbi kuruse käigus läbi 6 hingamisseanssi, mis tõid pinnale sügavamaid teemasid, kui varem. Õppisin paremini tundma oma haavatavaid külgi. Kursuse järel olin algul valmis kõike õpitut energiliselt edasi andma, tegelikult vajasin aega seedimiseks ja oma uue identiteedi paikaloksutamiseks. Ja Universum andis mulle aega. Enamik regulaarselt käivatest klientidest katkestas kuuri või tegi paarinädalase pausi. Üksikud toimunud teraapiaseansid olid hästi võimsad ja mõne inimese jaoks elumuutvad, kuid kui varem järgnes ühele seansile poole tunni pärast teine ja võimalik, et pärast lõunat ka kolmas ja neljas, siis nüüd tekkisid mu märkmikku tühjad õhtupoolikud ja terved päevadki, et mõtiskleda, mediteerida ja olla. Hetkel on jälle näha elavnemise märke, olen põnevil, kes saadetakse mu juurde nüüd, kui olen veel parem terapeut kui enne.

Juugakojas oli aprill biodünaamilise hingamise kuu. Kuidas see on möödunud?

Väga rahulikult. Grupiõhtuna välja kuulutatud koolitus jäi ära osalejate puudumisel. On tellitud üksikuid teraapiaseansse, nii mina kui kliendid oleme saanud head kogemused. Samas olen väga rõõmus, et üks inimene haaras kinni võimalusest tellida aprillihinnaga täiskuur – 10 teraapiaseanssi. Aprillis jõudsime neist ära teha viis ja viis jäävad maisse. Oleme küll alles keha poole peal (selles meetodis liigutakse pealaest vaagna ja jalgade poole pingevööde kaupa), kuid juba on klient ennast paremini tundma õppinud, hakanud mõistma oma käitumise ja probleemide tagamaid ja vabastanud nii mõndagi. Tagamaade mõistmisel oli abiks ka kehatüübi väljaselgitamine, mis omakorda määrab hingamise tüübi ja hingamine määrab, mis elukogemusi keegi üldse võimeline saama on. Kehatüübiga selguvad ka teraapia põhiülesanded. Jätkame kuuri!

Kuidas oled rahul oma varustusega?

Täiesti. Mul on head muusikat, lai ja pehme madrats, korralikud tekstiilid, viirukid ja looduslikud aroomõlid, šamaanitrumm, tuulekell, helikauss, tuunimishark ja suur avar ruum. Tulevikuplaanides on hankida veel muusikat, käsigong, kristallhelikauss ning  seejärel mõni iidse kõlaga pill (indiaaniflööt, didgeridoo või Hiiu kannel) ja seda ka mängima õppida.

Millest puudust tunned?

Natuke rohkem võiks olla meeskliente. Kuigi kursuste ajal olen ikka aeg-ajal meessoost grupikaaslastega paaris olnud, siis Juugakojas on biodünaamilise hingamise seanssidel käinud ainult üksikuid mehi. Mul ei ole midagi naiste vastu, kuid vajaksin praktikat mõlema sooga. Ka seetõttu, et kursusel õpitud selgasäästvad võtted meeste raskemate jäsemete liigutamiseks ja vaagna kõlgutamiseks vajavad kinnistamiseks harjutamist.

Täname intervjuu eest! Soovime uusi kliente, nende seas meeskliente, erinevaid praktikavõimalusi ja edukat lõpetamist!

Intervjueeris ja vastas Reet Karro, Juugakoja hingamisterapeut, biodünaamilise hingamise ja trauma vabastamise edasijõudnud praktik.