Elustiilinõuanded, Huvitavat ja kasulikku

Elusat olekut ja vibreerivat keha toetav eluviis ja toitumine

Meie kehad on kiires muutumises, igaühel on kordumatu arengutee, kuid siiski sõnastan mõned soovitused:

Enda hästi tundmisel on kaalunumbrist ja ümbermõõdust olulisem energiatase: kas meil jätkub energiat teha kõike, mis tegemist ootab ja selle juures ka ennast nautida ja elust rõõmu tunda. Soovitan võtta eesmärgiks tunda end võimalikult elusana ja lubada oma kehal võbeleda, vibreerida ja ennast väljendada. Soovitan:

olla võimalikult palju kontaktis maaga, loodusega, looduslike veekogudega, ujuda meres, jões või järves, käia paljajalu hea aasta korral aprillist oktoobrini, tegutseda aiandushooajal käsipidi mullas (mitte kummi-, vaid tekstiilkinnastega), pikutada soojal aastaajal maapinnal (mitte kile ega kunstmaterjalist piknikuteki peal), talvel rullida end lumeväljal (mille all on muld, mitte asfalt), või möllata lumes, riietatuna mitte kunstmaterjalist, vaid nahast või uhutud villast riietesse ja viltidesse või untadesse, viibida looduses, metsas, niidul, soos – laadida ennast negatiivsete ioonidega, lasta Maal üleliigne ärevus ja kroonilised põletikud endasse tõmmata. Kõige enam toetab tervist metsik ja mitmekesine loodus, vana mets, kuivendamata soo, vabalt kasvav niit.

  • suhelda tihti loomade ja lindudega, mitte ainult mõistuse, vaid ka tundetasandil, elada kaasa nende seisunditele, teha hommikurituaali koos kassiga, rõõmustada koos mänguhimulise kutsikaga, tunda end sama lõbusa ja muretuna kui põõsas säutsuv varblane või jõulise ja saamahimulisena kui traadil saaki nokkiv vares jne.          (Need olid soovitused linnainimestele. Maainimestel, loomakasvatajatel, hobuseomanikel jt on võimalusi palju rohkem, igaüks leiab oma).

  • juua päevas 2-3 l sooja või leiget vedelikku, osa sellest aluselise jäägiga. Tavalisest kraaniveest on parem kas külmutatud ja üles sulatatud või šungiidi või roosakvartsi tükikeste peal seisnud vesi, või ehtne (mitte maitselisandiga teekotikesest) taimetee või orgaaniline roheline tee (mitte aga õhtul hilja). Jäägi muudab aluseliseks ka sidruni, jõhvika, astelpajumarjade või õunaäädika, meresoola või koguni sooda lisamine. Soodavett juua hommikul ja/või päeval 1-2 klaasi kuumana (mitte tulisena), klaasi vee kohta noaotsatäis soodat ja soovi korral natuke sidrunit või õunaäädikat.

  • rakendada vahelduvat paastumist või paastuda 1-2 päeva nädalas. Kes on heas vormis, see teeb veepaastu, kelle keha seda ei kannataks, sööb paastupäeval aedvilju või puuvilju või toormahlu. Paastumine hoiab vibratsiooni kõrgena.

  • süüa nii, et olulise osa söögisedelist moodustaks isevalmistatud või vähetöödeldud orgaaniline taimetoit. Teraviljadest on eriti head tatar, hirss ja pruun riis. Vähesel määral võib tarvitada ka ehtsast maherukkijahust iseküpsetatud leiba ning kaerast ja odrast putrusid.  Loobuda tasuks valgest nisujahust. Head on kõik aedviljad peale kevadise või poes roheliseks tõmbunud kartuli (eriti hea on suvine ja sügisene kartul, millel koor veel lahti). Puuviljadest eelistada Eestis kasvatatud värskeid puuvilju või isepressitud mahlu, märksa vähem soovitame kontsentraadist valmistatud mahlu, suhkru või lisaainetega mahlu, täielikult soovitame vältida e-ainetega siirupeid. Kindlasti tuleks süüa häid rasvu, nagu mahedad külmpressitud kookosõli, oliiviõli, rüpsiõli, kanepiõli, nõgeseõli ja muud maheõlid.

  • mitteveganitel süüa loomse valgu allikana koorevõid (võimalusel selitatud võid e gheed). Parim piim on ise hapendatud mahe toorpiim (mitte pastöriseeritud piim) või taimne piim (kasulikem on mahekaerapiim).

  • süüa vajaduse korral jahedatel aastaaegadel hästi valmistatud kvaliteetset rohumaaveise, mahelamba, metskitse või põdra liha 2 päeval nädalas. Igal lihapäeval üheks söögikorraks 100 g loomaliha aedvilja ja toorsalatiga, ilma kartulita. See on Eesti oludes keskkonnateadlik – Eesti rohumaa veised hoiavad korras poollooduslikke rohumaid, kust haruldased taimed muidu häviksid! Loomaliha sisaldab väga palju eluenergiat (pranat). Ülejäänud söögikorrad süüa neil päevil taimetoitu. Lisaks võib süüa mõnel päeval nädalas ka kala või (mahe)kana.

  • Taime-, teravilja- ja piimatoit võiks olla kuumutatud madalamal temperatuuril kui 46°C. Sellel temperatuuril ensüümid veel ei hävi. Liha tuleb muidugi korralikult kuumtöödelda.

  • Ideaal on kõigil minna üle taimetoitlusele, kuid selleks tuleks olla vaimselt valmis. Üleminek ei tohiks olla ratsionaalselt kaalutletud otsus, vaid sisemise kutse järgmine. Seda, et valmisolek olla vaid taimetoidul, püsib, näitab keha – kui taimetoidul olles tekivad ohjeldamatu toiduiha, raskused immuunsusega, silmaprobleemid, hambaprobleemid vms, tuleks minna tagasi 1-2 x nädalas lihasöömise juurde.

Samuti võib eksperimenteerida erineva toiduvalikuga, teha osalusvaatlusi ja siis otsustada, kas on vaja muutust.

  • käia 1-2 korda päevas vannis või duši all, et uhtuda endalt maha päevane (võimalik, et negatiivne) energia ja olla energeetiliselt puhas. Pesta sageli käsi ja soojal aastaajal ka nägu.

  • pesta pesu pesupähklitega või õrnade vähelõhnavate pesuvahenditega. Eriti hoolikalt (vajadusel korduvalt) pesta taaskasutusest ostetud riided. Võimalusel kuivatada pesu rõdul või õues õhu käes, mitte kuivatis ega toas. Taaskasutusest ostetud riideid kuivatada õues nii päeval (päikese) kui öösel (kuuvalguses).

  • tarvitada võimalikult naturaalseid kosmeetikume ja hooldusvahendeid. Võimalusel segada need kokku ise täiesti söödavatest ainetest (mesi, kookosrasv, astelpajumarjad jms). Püüda vältida naftapõhiseid, silikooniga, parabeenidega, sünteetiliste lõhnaainetega jms hooldusvahendeid. Lõhn peaks olema looduslik, naturaalne eeterlik õli, mitte kunstlõhn. Hoiduda aerosoollakkidest, lõhnaveedest, aerosooldeodorantidest jms.

  • liigutada oma keha kas nauditaval ja stressi mittetekitaval või maandaval viisil  (jooga, Pilates, Tai chi, Chi kung, tervisejooks, joogatants, tantratants, energeetiline tants, müofastsiaalne lahtirullumine) või hoopis välja elamist lubaval moel (kõik energilised, intensiivsed spordialad, ekstaatiline tants jms.).

  • hingata iga päev kasvõi mõni aeg sügavamalt ja intensiivsemalt kui muidu. Õppida enese rahustamiseks jooga hingamistehnikaid ja oma energiakeha puhastamiseks vabastavat hingamist.

  • lisaks puhastada energiakeha tuleenergiaga – vihelda saunas, istuda lõkke või kas või kamina ääres.

  • teha energiatööd iga päev vähemalt pool tundi (mediteerida , teha aktiivmeditatsioone, hingata vabastavalt või teha endale reikit).

  • loobuda võimalikult paljudest meelemürkidest, võimalusel ka sünteetilistest ravimitest ja vitamiinidest ning võimalikult paljudest e-ainetest.

  • jälgida oma seisundit ja enesetunnet, mitte süüdistada ennast, kui olemine halvem, vaid olla endale toeks. Tundlikel inimestel tekitab meeleolulangust ka neid ümbritsevate või nende inforuumis olevate inimeste halb meeleolu või negatiivsed emotsioonid.

  • negatiivseid emotsioone mitte ainult jälgida, vaid neid ka teadlikult välja elada, et pärast seda olla jälle rõõmus ja rahulik.

Head elusat elu!

ALGALLIKA Protsessi ja Hingamistöö terapeut, Biodünaamilise Hingamise ja Trauma Vabastamise terapeut, energeetiline massöör, reiki- ja eluõpetaja, terviseedendaja, visionäär, keskkonnaaktivist ja 5 lapse ema Reet Karro

Kui kellelgi tekib nende soovituste kohta mõtteid või küsimusi, võib kommenteerida artikli all või kirjutada otse soovituste koostajale.

Allikaid ei ole võimalik eraldi välja tuua, sest need on omavahel põimunud ja igast olen võtnud vaid selle osa, mis on kooskõlas mu hetke arusaamadega. Võib nimetada Biodünaamilise Hingamise ja Trauma Vabastamise materjale, Anodea Judithi raamatuid, mitmetes sotsiaalmeedia gruppides jagatud teavet, oma kogemusi reikiõpetaja ja hingamisterapeudina sadadel koolitustel ja individuaalseanssidel, märkmeid minu poole pöördunud inimeste probleemide ja töötanud lahenduste kohta, unes ilmunud ja kanaldunud infot jne. Ennekõike soovitan seda, mis mind ennast terveks ja õnnelikuks teeb!

© Reet Karro 2018-2020             reet@juugakoda.ee               www.juugakoda.ee

Lisa kommentaar